Blog

Ako vzbudíte u detí záujem o angličtinu? Pridajte im pohyb, skúste metódu TPR

Mnohí rodičia majú podobnú dilemu: “Ako mám svoje dieťa učiť angličtinu? Ako to urobiť tak, aby ho to bavilo, keď neposedí? Viem, že je ten správny čas, lebo mi nosí zo škôlky nové slovíčka…Ale keď to skúšam doma sama s ním, tak ho to nebaví…” Ako teda na to?

Už viac ako 4 roky sa v Your Choice venujeme výučbe detí predškolského i školského veku. Počas tohto obdobia sme postupne zapájali viaceré metódy s rôznym výsledkom. Články v tejto sekcii sú založené na našich praktických skúsenostiach a ich cieľom je pomôcť rodičom nájsť odpovede na vaše otázky. Povedzme si teda, čo nám fungovalo.

Deti milujú pohyb

Baví ich, keď lietajú, gestikulujú alebo robia grimasy. V tom je pointa. Zabávajú sa pri tom, vyjadrujú pocity, aktivitu, príbeh. Ako pri pantomíme. Všetci vieme, že mím dokáže vďaka reči tela znázorniť, že si číta knihu alebo je smutný. Bez jediného slova dokáže vyjadriť celý príbeh a všetci mu rozumejú.

Celkovo tvorí neverbálna komunikácia až 90% komunikácie človeka. Gestikuláciu najviac využívajú učitelia, herci ale i sprievodcovia turistických skupín. Posunkovú reč tvorí až neuveriteľných 700 základných posunkov, jasne zrozumiteľné postihnutým ľuďom na celom svete. Posunkom teda dokážeme vyjadriť prakticky všetko. Už len to spojiť s angličtinou a zábavou :)

Ako to môžete využiť

Ak vaše dieťa nevie čítať, učí sa hlavne z neverbálnej komunikácie. Aby si nový výraz uložilo do dlhodobej pamäte a vedelo ho využívať,  skúste ho sprevádzať pohybom, či gestom, možno niečím netradičným.

Ak spojíte slovnú komunikáciu s posunkom, napríklad „Come to me“ a zakývate na neho, dieťa mu samozrejme rozumie. Ak to niekoľkokrát zopakujete a doplníte niečo zábavné, napríklad v druhej ruke budete mať ukryté sladké prekvapenie a keď príde, odmeníte ho širokým úsmevom, vaše dieťa si frázu bude často opakovať a rýchlo sa ju naučí.

Metóda TPR – Total Physical Response

Na podobnom princípe funguje metóda TPR (z anglického Total Physical Response – celková fyzická reakcia). Na základe pokynov od lektora žiaci vykonajú danú aktivitu. Každý z nás si takto v detstve osvojoval materinský jazyk, snažil sa pochopiť, čo vám vaši rodičia hovorili a ukazovali. Ako hovorí zakladateľ James J.Asher: „Ide o tzv. jazykovo-telovú komunikáciu, ktorá je najsilnejším nástrojom.“

Vyskúšajte si doma

Takže nabudúce, ak budete chcieť, aby sa vaša dcérka alebo synček naučil frázu “Stand up”, skúste toto: rýchlo sa postavte, pričom pokyn povedzte nahlas „Staaaaand UP! Dajte si ruky k telu, vystrite sa ako vojak a urobte grimasu na svojho špunta – napríklad vyvaľte na neho oči. Vaše dieťa vás určite napodobní. Aj s touto frázou. :)

Keď budete mať chvíľku čas, napíšte nám, či sa vám s TPR v angličtine podarilo svoje dieťa zaujať…Ďalšie tipy poskytneme v nasledujúcom článku.

Silvia Holéczyová

obr. pearsonclassroomlink.com

Páčia sa vám naše články?

Prihláste sa do odoberania newslettera a už vám neunikne žiadny nový príspevok.

Ďalšie zaujímavé články

Päť rokov v Your Choice

Po piatich rokoch v Your Choice a dvoch rokoch v pozícii riaditeľky pre jazykové vzdelávanie som sa rozhodla odísť. Rada by som aspon v skratke v tomto rozlúčkovom článku opísala, aký bol môj život...

> Zobraziť článok